Prispevki

Nasveti – digitalni marketing

Google Oglaševanje – Kako Začeti?

Google Oglaševanje – Kako Začeti?

Google oglaševanje – kako začeti?

Ko postavite spletno stran – članek za postavitev spletne strani si lahko preberete tukaj, sledi naslednji korak: oglaševanje strani. Oglaševanje Google vam bo pripomoglo k pridobivanju novih strank.

Google oglaševanje je iskalno oglaševanje

Ker gre za »search engine«, torej iskalnik (ali brskalnik google), to pomeni, da stranka z iskanjem (brskanjem) po spletu že išče ponudbo – je torej potencialna stranka. Vaša naloga je, da jo ujamete, da kupi pri vas in ne pri konkurenci.

Kako začeti z Google oglaševanjem?

Torej, da bi ujeli stranko, ki išče določeno storitev ali izdelek na spletu, je zelo pomembno, da kampanjo dobro pripravite. Prednost Google oglaševanja je, da plačate po kliku in ne po prikazu. Torej koliko ljudi klikne vaš oglas (cena se določi glede na ponudnike in povpraševanje), toliko plačate (PPC – pay-per-click).

Kliki kar hitro postanejo drag oglaševalski strošek, če ne prinašajo rezultata. Velikokrat je problem pristajalna stran. Zato je pomembno, da uskladite cilj kampanje s tem, kam je stranka usmerjena po tem, ko klikne na oglas. Lahko imate najboljši oglas, a če na sami strani stranka ne dobi dovolj informacij, bo stran zaprla in kliknila na drugega ponudnika. Vaše ključne besede se torej morajo ujemati s stranjo.

Raziščite ključne besede

Bistvena sestavina Google oglasa je raziskava ključnih besed. Gre za iskalne izraze, ki jih potencialni kupci največkrat vpišejo v Google. Zato poiščite ključne besede na Googlu. To storite z orodjem Google Keyword Planner. Pojdite na Tools (Orodja), Keyword Planner (načrtovalnik ključnih besed) in vpišite produkt ali storitev, ki jo boste oglaševali. Izbira ključnih besed je dokaj ključen del nastavitve Google kampanje, zato lahko raziskavi ključnih besed namenite nekaj več časa.

Pomembno je, da vključite predvsem specifične ključne besede, torej tiste, pri katerih obstaja večja namera za nakup. Velikokrat me stranke sprašujejo, zakaj kampanja ni takoj porabila vsega denarja, saj jim običajno, ko kampanjo naredijo sami, hitro porabi dnevni limit. Za primer, če prodajaš moške majice, naj bo kampanja bolj usmerjena v ključno frazo moške majice in manj v »kratke majice« ali »T-shirt«. Bodite čim bolj specifični. Google oglaševanje nudi odlično analitiko, zato jo uporabite.

Kreiranje Google Oglasa

Poskušajte ustvariti vsaj dva oglasa na oglasno skupino, tako boste dobili občutek, kateri je primernejši. V naslove vključite čim več ključnih besed (na voljo je le 30 znakov za naslov), pri opisih pa poskušajte vključiti kar bi stranke pritegnilo (zanimiva ponudba, razprodaja, popust…).

Razširitve Google Oglasa

Zelo pomembno je, da vključite razširitve oglasa. Prednost Google oglaševanja je, da vas bo vodil skozi celoten proces in vam bo seveda predlagal razširitve (na primer: dodatna ponudba, telefonska številka…).

Targetiranje ciljnih skupin

Ciljno skupino potencialnih kupcev lahko določite glede na:

  • Spol,
  • Starost,
  • Lokacijo,
  •  

Targetiranje boste lažje izvedli, če ste v marketinškem planu razvili svoj tip »Buyer persone«, drugače se orientirajte po vaših dosedanjih kupcih.

Določitev cene za Google oglaševanje

Kakšna je primerna cena za konverzijo? Nenapisano pravilo za konverzije bi naj bilo, če je izdelek vreden 100 € in imate od njega 20 € profita, bi naj vložili v oglaševanje vsaj 80 €. Težko rečem, kakšno je pravo razmerje med porabljenim zneskom in pričakovanim rezultatom. Med izvajanji raznih promocij sem ugotovila, da so odzivi na Google oglase že v nekaj trenutkih in je uspešna prodaja lahko odvisna tudi od drugih dejavnikov. Čeprav se priporoča vsaj 10 € za uspešno Google oglaševanje na dan, je po mojem mnenju lahko za podjetje, ki ima produkt za 30 € to v začetku kar velik strošek. Prednost Google oglaševanja je, da lahko pričnemo z majhnimi vložki (npr. že 3 €/dan), da lahko kampanjo vmes ustavimo, spremenimo, povečamo budget…

Želite, da naročiti izvedbo Google oglasa za vaš produkt? Pišite nam ali izberite paket. 

Deli

Naročite se na e-novice